Evde Temizlik ve Hijyen Nasıl Sağlanır?

Dresuar üzerinden toz bezi ile toz alan kadın eli

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve önlem alınmadığı takdirde ciddi hayati risk yaratan Korona Virüsü (COVID-19) ile mücadelenin en etkili yolu, hijyene dikkat etmek ve yaşam alanlarında temizlik ve hijyen sağlamaktan geçiyor. Ancak elbette ev, ofis ve temasta bulunulan diğer ortamların temizliği, virüs gündeminden önce de büyük bir önem taşıyordu.

Peki yaşam alanlarımız olan evlerimiz ve ofislerimiz ne kadar temiz? Mekanların temizliğine kişisel hijyenimize verdiğimiz kadar önem veriyor muyuz? Evleri dezenfekte etme yöntemleri neler? Yaşamımızı sürdüğümüz ortamların temizliğinden nasıl emin olabiliriz?

İşte zihinlerden geçen tüm bu soruların yanıtları ve daha fazlası tarz sahibi evlerin mimarı Doğtaş’ta! Evinizde virüs ve bakterilerden korunmak adına temizlik anlamında ne gibi önlemler almanız gerektiğini içeriğimizin devamında ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.

Koronavirüs ile Mücadele İçin Tek Çözüm: Temizlik ve Hijyen

Evde temizlik ve hijyen sağlamak için evi dezenfekte eden kadın

2019 yılı sonunda Çin’in Vuhan kentinde başlayan ve çok kısa sürede tüm dünyaya korku salan Koronavirüs, bir dizi tedbir alarak yeni bir normali benimsemeyi bizlere zorunlu kıldı. Bu yeni düzende herkesin daha fazla mesafeli, daha temiz ve elbette daha fazla duyarlı olması gerekiyor.

Buna paralel olarak evlerde de temizlik ve hijyene her zamankinden daha fazla eğilmenin önemi ortaya çıkıyor. Çünkü bu virüs bizlere aslında çok sayıda yüzeyle temas halinde olduğumuzu ve bu yolla birçok bakteri, virüs ve mikropları çevremize yayma olasılığı taşıdığımızı gösterdi. Peki evde hangi yüzeyler, nasıl dezenfekte edilmeli?

Yatak Odası Nasıl Dezenfekte Edilmeli?

Yatak odasını dezenfekte eden kadın

Farkında olmasak bile yatak odasında dolap kapakları, parkeler, nevresimler, kapı kolları, aynalar ve diğer birçok yüzeyle sürekli olarak temas halindeyiz. Bu da istemeden de olsa virüs ve diğer organizmaların sürekli olarak yer değiştirmesi anlamına geliyor.

Her ne kadar yatak odasında temizliğe dikkat etsek de özellikle bu dönemde sağlanan hijyeni sürdürebilmek için sık sık ve doğru yöntemlerle temizlik yapmak gerekiyor. Ancak temizlik yapmak için çok sık aralıklarla kimyasal maddelere maruz kalmak da sağlığınız açısından riskli durumlar yaratabilir.

Neyse ki karbonat, çay ağacı yağı, sirke gibi doğal dezenfektan özelliği taşıyan ürünler ile temizlik yaparak yüzeylerde derinlemesine dezenfeksiyon yapabilmek mümkün. Bu doğal ürünlerle yatak odasındaki eşyaları ayda bir sefer derinlemesine temizleyip diğer günlerde de kapı kolları gibi çok sık temas edilen noktaları silerek yatak odanızdaki hijyenden emin olabilirsiniz.

Öte yandan her sabah yatakları havalandırarak, nevresim ve çarşafları sık sık değiştirerek, komodin ve şifonyerlerin üzerini çok fazla eşyayla doldurmayarak da virüsün ev ortamında yayılmasının önüne geçebilirsiniz. Ek olarak her gün tozları alarak, çok toz tutan perde ve storları düzenli aralıklarla temizleyerek de virüsün yanı sıra kendinizi ve ailenizi hastalıklardan koruyabilirsiniz.

Salon ve Oturma Odası Nasıl Dezenfekte Edilmeli?

halıyı süpüren kadın

Evde en çok zaman geçirilen bölümlerden biri de salon ve oturma odası. Bu odalarda genellikle televizyon izlemek ve müzik dinlemek için gereken elektronik eşyalar bulunduğu için özellikle kumandalar ve tuşlar her kullanımın ardından dezenfekte edilmeli. Ayrıca odaların aydınlatma sistemini açan ve kapatan anahtar düğmeleri de her gün temizlenmeli.

Ortamdaki havanın temizlenmesi için oda sık sık havalandırılmalı. Bir diğer önemli nokta da dışarıdan eve gelindiğinde salona veya oturma odasına geçmeden önce kıyafetlerin değiştirilmeli. Böylece dış ortamdaki bakteri, mikrop ve virüslerin ev ortamına taşınma olasılığı da düşecektir.

Banyo ve Tuvalet Nasıl Dezenfekte Edilmeli?

banyo nasıl dezenfekte edilir

Normal koşullarda da evin daima en temiz bölgesi olması gereken banyolar ve tuvaletler, yeni normal düzende daha fazla kullanıldığı için hijyen önlemleri de artırılmalıdır. Buna göre daha önce belirtmiş olduğumuz doğal dezenfektanlar ile bu ortamlarda hijyen sağlanmalı, lavabolar ve bataryalar temizlenmeli, küvet ve duşakabinler dezenfekte edilmeli ve kapı kolları da günde birkaç defa temizlenmelidir.

Mutfak Nasıl Dezenfekte Edilmeli?

Mutfak tezgahını temizlemek

Gıda ürünlerinin bulunduğu bölüm olduğu için mutfaklarda temizlik ve hijyen, her zaman öncelikli olmalıdır. Diğer odalarda olduğu gibi kapı kolları, dolap kapakları, kumandalar, tuşlar ve diğer yüzeyler sık sık doğal dezenfektanlarla temizlenmeli; ancak bunların yanı sıra özellikle tezgahta hijyene dikkat edilmelidir.

Ayrıca görünen yüzeyler kadar kapalı yüzeylerin de sık sık dezenfekte edilmesi gerektiğini belirtmeden geçmeyelim. Bu doğrultuda buzdolabı içi ile mutfak dolap ve çekmecelerinin içini de hijyenik tutmanız yararınıza olacaktır. Tüm bunlara ek olarak, mutfaktaki gıdaların da bol su ile yıkanıp temizlendikten sonra buzdolabına yerleştirilmesini tavsiye ederiz.

Koridor ve Giriş Bölümü Nasıl Dezenfekte Edilmeli?

Kapı tokmağına dezenfektan sıkarak temizlemek

Evde temizlik ve hijyen sağlanması gereken en önemli yerlerden ikisi de koridorlar ve evin giriş bölümü olarak değerlendirilebilir. Dışarıdan gelip eve girildiği anda tüm bakteri, mikrop ve virüslerin yayılma olasılığının en yüksek olduğu bu bölümlerde mümkün olan en sık aralıklarla temizlik yapılması önemlidir.

Öte yandan ayakkabıların yerleştirildiği dolap ve raflar ile portmantonun da hijyeninden emin olmanızı öneririz. Bir diğer önerimiz de evin dışına açılan kapının mümkünse her kullanım sonrasında, değilse her gün doğal dezenfektanlarla dezenfekte edilmesi yönünde.

Mobilyalar Nasıl Dezenfekte Edilmeli?

mobilya temizliği

Evin bölümlerini nasıl dezenfekte edebileceğinize dair önerilerimizi sıraladık. Fakat mobilyaları da unutmamak gerekiyor. Çünkü mobilyalar için uygulanacak dezenfeksiyon yöntemleri diğer eşyalardan farklı olmalıdır. Aksi halde yaşam alanlarınızı temizlemek için kullanacağınız alkol ve ağartıcı içeren kimyasal temizlik ürünleri, mobilyalarınıza zarar verebilir.

Eğer ahşap mobilyaları temizleyecekseniz özel ahşap temizleyici ürünleri kullanabilirsiniz. Mobilya dezenfektasyonunda doğal ürünlerden de yararlanabileceğinizi söylemeden geçmeyelim. Sözgelimi limon yağı, bakteriyel ve antiseptik özelliği ile dezenfekte işleminde oldukça etkili bir maddedir.

Limon yağı bakteri, mayt ve mikroorganizmalara karşı da son derece etkili bir içeriktir. Şimdi gelelim limon yağı da içeren doğal mobilya dezenfektanının yapılışına:

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım çay kaşığı limon yağı
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1,5 su bardağı su

Malzemeleri küçük bir sprey şişesinde karıştırın. Temizlik sırasında mobilyalarınıza sıkın ve temiz bir mikrofiber bezle kurulayın. Bu karışımı ahşap ve deri mobilyalarınızda kullanabilirsiniz. Koltuk döşemelerini ise antibakteriyel sabun ilave edilmiş su ile silebilirsiniz.

Koltuk temizliği ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak için buraya tıklamanız yeterli.

Temizlik ve Hijyen İçin Hangi Ürünler Kullanılmalı?

ev dezenfekte ederken dikkat eden kadın

Ev hijyeninde genellikle çamaşır suyu, yüzey temizleyici, bulaşık deterjanı gibi kimyasal temizlik ürünleri kullanılmaktadır. Fakat daha önce de üzerinde durduğumuz gibi evinizi dezenfekte etmek için kimyasal temizlik ürünlerine başvurmak, sık sık temizlik yapılan bu dönemde sağlığınız için tehlike oluşturabilir.

Sirke, karbonat gibi ürünlerle kendi yapabileceğiniz doğal temizlik karışımları ise sanıyoruz ki dezenfeksiyon işlemi için gayet iyi birer alternatif oluşturacaktır. Koronavirüs ile mücadele için evinizi temizlerken bu tür doğal ürünlerle yapabileceğiniz karışımlara örnek olarak aşağıdaki tarifi uygulayabilirsiniz:

  • 1 tatlı kaşığı boraks
  • 2 çorba kaşığı beyaz sirke
  • Yarım çay kaşığı lavanta yağı
  • 3 damla çay ağacı yağı

Yukarıdaki malzemeleri püskürtme işlevi bulunan bir şişeye doldurup iyice çalkaladıktan sonra cam yüzeyler hariç dilediğiniz yüzeyi dezenfekte etmek için kullanabilirsiniz.

Evi dezenfekte etme yolları ve doğru uygulamaları öğrendikten sonra evinizi düzenlerken faydalanabileceğiniz ipuçlarını görüntülemek için buraya tıklayın!

Yayınlanma Tarihi: 19 Mart 2020 Perşembe