KonMari, yaşadığımız alanların psikolojimize olan etkisi ile ilgili bir akım olarak nitelendirilebilir. Buna göre KonMari bizlere, yaşam alanında yapılması gereken işleri ertelemek yerine bir düzene oturmayı, hayatı sadeleştirerek rahatlamayı ve aslında yaşamı yoluna koymayı öğretiyor.
Son dönemlerde popüler hale gelen KonMari akımı, dünyanın dört bir yanında pek çok kişi tarafından uygulanıyor. Ülkemizde de birtakım teknikler barındıran KonMari yöntemine olan ilgi artarken, evinizdeki konforun mimarı Doğtaş olarak biz de sizi KonMari ile tanıştırmak istedik.
KonMari nedir, KonMari teknikleri nelerdir, sadeleşmeye giderek psikoloji nasıl iyileştirilebilir sorularının yanıtlarını ve daha fazlasını içeriğimizin devamında bulabilirsiniz. Bu sayede siz de evinizde düzenle gelen huzuru yaşayabilir ve sevdiklerinizle daha mutlu bir evde yaşamanın keyfini çıkarabilirsiniz.
KonMari Yöntemi Nedir?
Kendisini “düzen danışmanı” olarak tanımlayan Marie Kondo’ya ait KonMari yöntemi, ev düzenleme sanatı şeklinde nitelendirilebilir. Japonların hayatlarında önemli bir yer tutan “düzenli olma” eğilimini dünyanın geri kalanına da benimsetmekte oldukça başarılı olan Marie Kondo, “The Life-Changing Magic of Tidying Up” adlı kitabında kendi yöntemini ayrıntılı olarak açıklıyor.
Türkçe’ye “Hayatı Sadeleştirmek İçin Derle, Topla, Rahatla” şeklinde çevrilen kitapta Kondo, yaşam alanlarını düzenlemenin de ötesinde hayatı düzenlemenin ipuçlarını sıralıyor. Ancak başlangıç olarak, evinizdeki eşyaların size kendinizi nasıl hissettirdiğini sorgulayarak başlamanızı öneriyor.
KonMari yöntemi, her ne kadar ev düzenleme sanatı olarak açıklansa da aslında hayatın tüm alanlarına uygulanabilecek bir felseye de sahip. Bu doğrultuda evinizi düzenlemenin yanı sıra dilerseniz insan ilişkilerinizi de bu metoda göre yeniden ele alıp perspektifinizi genişletebilirsiniz.
O halde dilerseniz artık 6 adımda KonMari yöntemiyle hayatınızı düzenlemenin yollarını incelemeye başlayalım.
1. Kendinizi Düzenli Olmaya Adayın
Hiç şüphesiz ki herkes haftalık veya aylık periyotlarla yaşadığı yeri düzenlemeye önem vermektedir. Kondo ise düzenli bir hayat biçimi benimseyerek ömür boyu düzenli olmayı tavsiye ediyor. Bu sayede belli günlerde evdeki dağınıklığı ortadan kaldırmaya çalışmak yerine düzenli olmayı alışkanlık haline getirerek sürekliliği olan bir düzenin içinde yaşamayı mümkün hale geliyor.
Dolayısıyla başlığımızda da belirttiğimiz üzere kendinizi hayatınızın her anında düzenli olmaya adarsanız; yalnızca evinizde değil, iş yerinizde ve hatta ilişkilerinizde dahi belirli bir düzeni yakalayabileceğiniz sonucuna varabiliriz. Bu da elbette sizi hayatınızın her alanında daha verimli, daha üretken ve daha mutlu hale getirecektir.
2. Evinizi Tek Seferde Düzenleyin
Pek çok kişi, evin tamamını tek seferde temizlemek yerine bütün bir günü tek bir odayı temizleyip düzenlemeye ayırmayı tercih ediyor. Fakat bu durumda, evde genel bir düzeni sağlamak kimi zaman haftaları bulabiliyor. Ne yazık ki bu da kısa süreli oluyor ve evin bir kısmı yeniden düzenlenmeye ihtiyaç duyacak şekilde dağılıyor.
Elbette her ev tek seferde başa çıkmaya müsait olmayabilir. Fakat KonMari yöntemi ile evinizin tamamını düzenlemek için bir hafta sonunuzu veya art arda birkaç günü birden ayırmak, hayatınızın geri kalanını düzenli bir şekilde geçirmenize yardımcı olacaktır.
Bu anlamda düzenleme işine girişmeden önce sırasıyla hangi gün, hangi odaları düzenleyeceğinizi planlamanız yararınıza olacaktır. Böylece işinizi yaparken başka işlerin sizi bölmesinin de önüne geçebilmeniz mümkün.
3. İdeal Yaşam Tarzınızı Belirleyin
Kondo’nun yöntemini uygulayarak yaşam alanınızı daha düzenli hale getirdikten sonra somut olarak nasıl bir hayat sürmek istediğinizi düşünmeniz, süreci sizin için daha kolay hale getirecektir. Bir amacı düşünerek yapacağınız düzenlemeler, temizlik sürecinden daha fazla keyif almanıza da yardımcı olacaktır.
Buna göre, “Konmari sayesinde daha temiz bir evde yaşayacağım.” yerine “Estetik ve uyumlu görünecek bu evin sahibi benim!” şeklinde düşünmek, düzenlemeleri gerçekleştirmek için motivasyonunuzu da artıracaktır. Hatta işe koyulmadan önce evinizin son halini de zihninizde canlandırarak kendinizi daha motive hale getirebilirsiniz.
4. İyi Enerjiye Sahip Olmayan Eşyaları Atın
Evdeki düzensizliğe yol açan eşyalardan sizi mutlu etmeyenleri kendinizden uzaklaştırmanız gerektiğini düşünen Marie Kondo, bu eşyaların çevrenizde kalmasının daha fazla olumsuzluk yarattığını savunuyor. Oysa ki KonMari yöntemine göre sizi mutlu eden, size iyi enerji sunan ve size neşe getiren eşyalara odaklanmak psikolojinizi de olumlu yönde etkileyecektir.
Peki iyi enerjiye sahip olmayan eşyalar nasıl tespit edilebilir? Bunun için herhangi bir eşyayı elinize alın, ona dokunun ve hayatınızda bir “kıvılcım” yaratıp yaratmadığını hissetmeye çalışın. Eğer hiçbir his uyandırmıyorsa, söz konusu eşyaya size şimdiye kadar sundukları için teşekkür edip atmak üzere kaldırın.
5. Eşyalarınızı Depolamayın, Kategorilere Ayırın
Hemen herkes evdeki eşyalarını dolaplara, çekmecelere, şifonyere ve diğer depolama çözümlerine “istiflemeyi” tercih ediyor. Kısa süreli bir düzen sağlasa da bu çözüm aslında düşünüldüğü kadar kullanışlı değildir ve sadece eşyalardan bir süreliğine kurtulmak için yapılmıştır.
Oysa ki eşyalarınızı kullanım alanlarına göre sınıflandırıp ardından elinizin altında olabilecek uygun yerlere yerleştirmek, hem dağınıklığın önüne geçmeyi hem de eşyalarınızı en uygun zamanda kullanabilmeniz için kolayda bulundurmayı mümkün kılacaktır. Bu anlamda ilk olarak tüm eşyaları odanın zeminine yaymanız ve ardından KonMari yöntemiyle sırasıyla katlayıp yerleştirmeniz yeterli olacaktır.
Fonksiyonel ve her zevke uygun giyinme dolapları için buraya tıklayabilirsiniz.
6. Her Şeyi Sırayla Düzenleyin
Hayatınızı daha düzenli hale getirmek için KonMari’nin kontrol listesine göz atabilirsiniz. Böylece toparlamanız gereken eşyaları belli bir düzene göre sıralayıp yerlerine kaldırabilirsiniz. Marie Kondo’nun yöntemine göre eşyalarınızı aşağıdaki sıraya göre düzenlemeniz yararınıza olacaktır:
- Kıyafetler
- Kitaplar
- Belgeler
- Genel Ev Eşyaları
- Manevi Değeri Olan Eşyalar
Başlangıç olarak ele aldığınız kıyafetlerinizi alt kategorilere ayırarak düzenlemeye başlayabilirsiniz. Alt kategorileri, kışlık kıyafetler veya işe giderken giydiğiniz kıyafetler şeklinde örneklendirebiliriz. Bu şekilde ne tür eşyalarınız olduğunu ve başka ne gibi eşyalara ihtiyacınız olduğunu da kolaylıkla anlayabilirsiniz.
KonMari’nin katlama tekniğine göre dolabınıza yerleştirdiğiniz kıyafetlerden sonra diğer çamaşırları da yine Kondo’nun tekniğiyle düzenleyebilirsiniz. Ardından sırasıyla kitaplarınızı, belgelerinizi, genel ev eşyalarını da düzenlemeye başlayın. Sizin için vazgeçilmez olan eşyaları düzgün bir şekilde yerlerine yerleştirirken eskiyen veya kullanmadığınız eşyaları da bağışlayabileceğinizi hatırlatmış olalım.
Son olarak, sizin için manevi değeri olan eşyaları sınıflandırmanız yararınıza olacaktır. Fotoğraf albümleri, çocuklarınızın bebeklik kıyafetleri, ilk evinizin anahtarı gibi size hayatınızın önemli dönemlerini hatırlatan eşyaları kaldırıp depoladığınız yerlerinden çıkarın. Daha sonra hangilerinin sizinle yola devam etmesi gerektiğine karar verin. Tekrar yüzüne bakmayacağınızı düşündüğünüz eşyaları evinizden uzaklaştırabilirsiniz.
Fakat sizin için hala önem taşıdığını düşündüklerinizi sehpa üzerinde veya konsol içinde sergileyerek anılarınızı gün yüzüne çıkarabilirsiniz. Sergileyemediklerinizi ise anılara saygılı olacak bir şekilde kutulara koyup kaldırmanızı öneririz.
İşlevsel olduğu kadar göze de hitap eden en güzel konsollar hakkında bilgi sahibi olmak için buraya tıklayabilirsiniz.
KonMari Yöntemi ile Katlama Tekniği
KonMari tekniği ile adım adım evinizi nasıl düzenleyebileceğinizi artık biliyorsunuz. Ancak elbette tüm eşyaları daima görebileceğiniz şekilde ve her zaman ulaşılabilir halde bulmanızı sağlayacak KonMari katlama tekniğini de öğrenmeniz gerekiyor. Aşağıdaki videoyu inceleyerek Kondo’nun katlama tekniği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.