Dolap düzeni nasıl olmalı diye düşünüp işin içinden çıkamıyorsanız, modern ve kaliteli mobilyaların adresi Doğtaş olarak hazırladığımız bu içeriğimiz tam da size göre! Muhtemelen siz de pek çok insan gibi farklı yöntemlerle yıllardır dolap düzeni sağlamaya çalışıyor, ancak en fazla birkaç ay sonra yine aynı dağınıklıkla karşılaşıyorsunuzdur.
Tek seferlik gardrop düzeni sağlamak maalesef kısa süreli bir çözümdür. Uzun vadede elbise dolabı düzeni için belki de artık farklı yöntemleri deneme ve düzeni koruma vakti gelmiştir. Ne dersiniz? Öyleyse hiç vakit kaybetmeden düzenli yatak odaları için 12 adımda gardrop düzeni nasıl sağlanır, birlikte inceleyelim.
Dolap Düzeni Nasıl Olmalı?
Dolabınızı düzenlemek istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, aşağıdaki adımları takip ederek ideal elbise dolabınıza kavuşabilirsiniz. Peki kıyafet dolabı nasıl düzenlenir?
Eğer giyinme odası için düzenleme önerileri arıyorsanız “Giyinme Odaları İçin 8 Fonksiyonel Dekorasyon Önerisi” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.
1. Kıyafetlerinizi Kategorilere Ayırın
Dolap düzeni sağlamanın ve dağınıklığı ortadan kaldırmanın hızlı yolu kıyafetleri kategorilere göre ayırmaktır. Kısacası kıyafetlerinizi karmaşık olarak dolabın içine atmak yerine tüm kıyafetleri dolaptan çıkarıp, pantolonlar, kazaklar, elbiseler, gömlekler gibi kategorilere ayırmakla dolabınızı düzenlemeye başlayabilirsiniz.
Dolap düzeni sağlama aşamalarında daha sonra kategorilere göre giysileri yerleştirmeden de bahsedeceğiz.
Neden bu yöntem dolap düzeni elde etmede işe yarıyor?
- Çünkü kıyafetleri kategorilere ayırırsanız aynı tip kıyafetler bir arada bulunduğu için aradığınızı bulmanız kolaylaşır.
- Gardrop içi düzeni anlamında görsel uyum yakalarsınız.
- Bu şekilde sevmediğiniz, eskimiş veya artık kullanmadığınız kıyafetleri de daha sonra vermek için ayırabilirsiniz.
2. Artık İhtiyaç Duymadığınız Kıyafetleri Verin
Yakın zamanda elden geçirmediyseniz elbise dolabınızda illa ki kullanmadığınız veya tercih etmediğiniz kıyafetleriniz vardır. Dolabınızda eskimiş, artık tarzınıza uygun olmayan, küçük veya büyük gelen kıyafetler olabilir. Düzenli bir dolap için bunların alan işgal etmesine ve dağınıklık yaratmasına izin vermemelisiniz.
“Belki sonra giyerim” diyerek yıllarca sakladığınız bu kıyafetleri kaç kere giydiğinizi düşünün. Artık bu tarz kıyafetleri verme zamanınız gelmedi mi? Dahası hiç kullanılmayan bu kıyafetleri ihtiyacı olanlara verebilirsiniz.
3. Dolap Düzeni İçin Mevsimlik Kıyafetleri Depolayın
Özellikle kalın, yünlü, kışlık kıyafetler ve kabanlar dolaplarda fazlaca yer kaplar. Her mevsimin kıyafetlerini bir arada tutarsanız, aradığınızı bulmak iyice zorlaşacak ve sonuç olarak dolabınızın içinde bir kıyafet yığını oluşacaktır. Peki bu noktada elbise dolabı nasıl düzenlenir?
Eğer evinizde bu eşyalarınızı depolayacak yeriniz varsa, her mevsim yalnızca o mevsime ait kıyafetleri dolabınızda bulundurarak kıyafet yığınından kurtulabilirsiniz. Örneğin yazları kışlık kıyafetleri dolabınızdan kaldırmak, dolap içi düzeni sağlayacak ve sizde de ferah bir his uyandıracaktır.
4. Daha Geniş Bir Gardrop Edinin
Eğer mevsimlik kıyafetleri depolayacak yeriniz yoksa veya elbise dolabınız kıyafetleriniz için yeterli gelmiyorsa daha çok bölmeli elbise dolabı edinmeyi düşünmelisiniz. Çok bölmeli elbise dolapları daha fazla raf, çekmece ve askı bölümü ile kıyafet dolabı düzenleme işlemini sizin için kolaylaştıracaktır.
Doğtaş kullanışlı giysi dolabı modelleri ile her zaman tarzı ve konforu bir arada sunar. Siz de yatak odası dekorasyonunuza pratikliği ekleyerek elbise dolaplarınızda düzeni ve şıklığı yakalayabilirsiniz.
5. Gardrop Düzeni İçin Dolabı Boşaltıp İçini Temizleyin
Kıyafet dolabı nasıl yerleştirilir? Bu soruyu yanıtlamadan önce yapılması gardrop düzeni için dolabın içini boşaltıp temizlemek gerekiyor. Bu doğrultuda ilk olarak kıyafetlerinizi dolaptan çıkarttıktan sonra dolabınızın içini nemli bir bez ile silip daha sonra kurulayın.
Neredeyse sürekli kapalı kalsa da zamanla dolapların içinde de toz ve kir birikir. Bazen dolap kokusuna da sebebiyet verebilen bu durumu ortadan kaldırmak ve yıkanan kıyafetlerinizin temiz kokusunu korumak adına düzenli olarak elbise dolabınızın içini temizlemelisiniz.
6. İhtiyacınızı Belirleyin
Kıyafet dolabı nasıl düzenlenir? İdeal gardrop içi düzeninizi kendi ihtiyaçlarınıza göre belirlemeniz yararınıza olacaktır. Ek olarak, bütçenizi de göz önünde bulundurmanız en mantıklı adımlardan biri olarak değerlendirilebilir.
Eğer hali hazırda bulunan dolabınızı en iyi şekilde kullanmak istiyorsanız, beğenmediğiniz özellikleri yenileyebilirsiniz. Örneğin, mobilya boyaları kullanarak elbise dolabınızın rengini değiştirebilirsiniz.
Kırık raf veya bozuk çekmece varsa daha fazla ertelemeden bunları tamir ettirebilir, ayrıca fazladan raf da ekleyebilirsiniz. Dolabınızı dağınık kılan ve estetik olarak düzensiz gösteren özellikleri belirleyip bütçenize göre bunları yenileyebilirsiniz.
7. Ayırdığınız Kategorilere Göre Yerleştirin
Kıyafet dolabı nasıl yerleştririlir? Diyorsanız buna en güzel yanıt kategorilere göre yerleştirmek olur. Örneğin pantolonlar için bir raf ayırın ve katlayarak yalnızca bu rafa yerleştirin. Asılması gereken kıyafetleri ayırın. Hangi giysiler askıya asılır? Bu konuya bir sonraki adımda değineceğiz.
Bunun yanı sıra, iç çamaşırları ve çoraplar için ayrı çekmeceler kullanırsanız dolabınız daha düzenli hale gelir. Kısacası farklı kategoriden kıyafetleri birbirleriyle gruplayarak ayrı yerleştirmelisiniz.
8. Narin veya Şık Her Şeyi Askıya Asın
Bazı giysileri katlayarak yerleştirmek daha kolayken bazılarının daha uzun ömürlü olması için askıya asmak daha doğrudur. Örneğin ipek keten deri kıyafetler bluzlar ve gömlekler asılabilir. Ceketler, blazerlar ve kabanlar da kırışmamaları ve rahat saklanabilmeleri için askıya asılabilir.
Ağır işlemeli taşlı elbiseler ise katlanarak yerleştirilmelidir çünkü işlemelerin ağırlığı elbisenin sarkmasına ve sonuç olarak deforme olmasına sebep olabilir. Ayrıca kot gibi sert kumaşlar da katlanılarak yerleştirilmelidir.
9. Elbise Dolabı Düzeni İçin Uyumlu Askılar Seçin
Bir tarafta neon pembe, bir tarafta tahta askı… Bu uyumsuzluğun göze hitap etmediğini belitmemize sanıyoruz ki gerek yok. Dolap düzeni yalnızca kıyafetlerle değil aynı zamanda kullandığınız askıların uyumu ile de sağlanır.
Görsel açıdan tatmin edici estetik bir dolap düzeni için uyumlu askılara yatırım yapabilirsiniz. Örneğin tahta askılar oldukça dayanıklı ve kullanışlıdır. Bunun yanı sıra kadife veya şeffaf gibi ideal elbise dolabınıza göre farklı askı seçeneklerini de tercih edebilirsiniz.
Dolap düzeni, oda düzeni veya genel olarak ev düzeni için konmari yöntemini deneyebilirsiniz. Konmari yöntemi nedir merak ediyorsanız “Konmari İle Tanışın! Konmari Yöntemi İle 6 Adımda Ev Düzenleme” başlıklı içeriğimiz ilginizi çekebilir.
10. Kalın Kıyafetleri Katlayarak Muhafaza Edin
Kalın kazakların dolaplarda ne kadar çok yer kapladığını bilirsiniz. Asamayacak kadar çok kazanığız varsa bunları katlayarak üst üste koyabilirsiniz. Kazaklar için ayrı bir raf kullanırsanız daha rahat edersiniz. Ayrıca kalın kumaşları sayesinde kazaklar katlansa da kırışmazlar veya yapıları bozulmaz.
Düzenli bir şekilde katladığınız kazakları rahatça görebilir ve kullanacağınız zaman çıkarabilirsiniz. Ek olarak kalın kıyafetleri çekmecelerde saklamamanızı öneriyoruz. Bunun sebebi de çekmecelerin hali hazırda az sayıda olması. Kalın kumaşlı giysilerdense, çekmeceler daha küçük parçaların örneğin; çorap, iç çamaşırı, eşarp ve benzeri parçaların toplu halde saklanması için idealdir.
11. Dolap İçi Düzenleyici Kutular ve Organizerler Kullanın
Giysileri özellikler çekmece içlerinde rastgele yerleştirdiğinizde tekrar karışma olasılığı oldukça yüksektir. Neyse ki dolap içi düzen kutular ve organizler ile kolaylıkla sağlanabilir. Çekmece içleri için çoklu bölmeli bez organizerler kullanarak çorap ve iç çamaşırlarını düzenli hale getirebilirsiniz.
Elbise dolabında ayakkabı depolayanlar ise şeffaf kutular kullanarak yığın oluşumunun önüne geçebilir ve rahatça aradığı ayakkabıyı bulabilir. Yer tasarrufu yapmak isteyenler ise dolap kapağının iç tarafına askılı bir organizer edinerek aksesuarlarını asabilir.
12. Renklere Göre Ayırarak Dolap Düzeni Yaratın
Dolap düzeni nasıl olmalı? Konumuzun son adımı giysileri renklere ayırarak görsel olarak dolap düzeni elde etmek. Bu aşamada renklerin tıpatıp aynı olması elbette ki gerekmiyor. Benzer tonları bir araya getirseniz bile estetik açıdan dolabınızda ne kadar fark yarattığını fark edeceksiniz.
Saydığımız bu 12 adımı uygulayarak siz de aradığınız dolap düzenine sahip olabilirsiniz. Ev dekorasyonunuzu tamamlamak için Doğtaş’ın pratikliği ve tarzı birleştirdiği modern mobilya tasarımlarına göz atmayı unutmayın.