Retro ne demek sorusu rustik, vintage, art deco gibi günümüzde popülerliğini artırarak sürdüren onlarca dekorasyon trendi bulunurken oldukça sık soruluyor. Kendi kuralları ve çizgileri olan dekorasyon stillerinden biri olan retro stili geçmişe nostaljik bir göz kırpıyor. Peki retro ne demek? Retro terimin tarihi, retro dekorasyonun çıkış noktası ve yıllar içinde gelişimi nasıl oldu? Türkiye’nin en tarz mobilyalarının markası Doğtaş olarak, bu enerjik ve nostalji dolu trendi yakından inceledik.
Retro Ne Demek?
Retro ne demek sorusuna cevap vermek için kelimenin kökenine inmemizde fayda var. Retro kelimesi, "geri" veya "geride" anlamına gelen Latince bir edattan Fransızca bir kelime olan “rétro”’ya evrilerek kullanıma girmiştir. Özellikle giyim ve dekorasyonla ilgili olarak nostaljik veya eski moda tasarımlarla ilişkilendirilir.
İngilizcede ise “retrograd”, yalnızca retro ile eş anlamlıdır. Aynı zamanda kelimenin tam anlamıyla geri kalmışlığını da yansıtır: Geriye doğru hareket, oluşum, aksiyon veya özellikle olağan eylemin tersi olan bu tür davranışları ifade eder.
Astronomik bağlamlarda retro, genellikle gezegenlerin geriye doğru hareketine atıfta bulunur. Ayrıca “ters” ile eş anlamlıdır ve daha basite veya önceki bir duruma geri dönüşü ima eder.
Retro, “geriye dönük” “geçmişte belirli bir tarihten itibaren” anlamlarına da gelir. Kelime, sanatçıların önceki çalışmalarını tanımlamak için bir terim olarak da kullanılabilir.
Retro, “geriye bakmak” yoluyla geçmişte oluşmuş ancak hala etkisi süren bir olgu için de kullanılır.
Retro akımıyla beraber sıklıkla anılan vintage ne demek ve dekorasyona nasıl uygulanır öğrenmek için Vintage Ne Demek? Vintage Dekorasyon Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.
Retro ne demek sorusunun yanıtını öğrendikten sonra stillerde ve dekorasyonda retro esintileri nasıl hissedilir keşfedelim.
Dekorasyonda Retro Tarzı
Retro tarzı, “yakın geçmişin eğilimlerinin, akımlarının, modalarının veya tutumlarının bilinçli olarak türevi veya onları taklit eden bir stil” olarak tanımlanabilir. Genellikle en az on beş veya yirmi yıllık bir geçmiş anlamına gelir.
Örneğin, 1980'lerden veya 1990'lardan kalma giysiler retro olabilir. Retro stil, modası geçmiş bir stil veya yeniden moda haline gelen modadır. "Retro" kelimesi geleceğe doğru bir ilerleme yerine geçmişe doğru bir hareketi temsil eder ve tasarımlarda geriye, geçmişe yönelik nostaljik bir bakış açısı gerektirir.
Retro parçaların eski olması gerekmez; yepyeni olabilirler. Ancak kopyalamaya çalıştıkları zamanın veya öğenin tarzında yapılması gerekir.
Mobilyada Retro Stili
Retro akımı ilk olarak İskandinav ülkelerinde ortaya çıktı ve 1950 ve 1970'lere hakim olmaya başladı. Retro, "retrospektif"’in kısaltmasıdır ve geçmişi hatırlamak anlamına gelir. Dolayısıyla bu tarz tasarımlar ve mobilyalar nostaljik bir özelliğe sahiptir ancak yine de modern trende göre gelişebilme esnekliğine sahiptirler.
Günümüzde retro, klasik ve modern unsurların bir birleşimidir. Geçmişin izlerini taşıyarak özgünlük ve modernlik duygusu yaymaktadır.
Retro tarz, kişisel zevklerle yakından ilgilidir. Retro bir parça kişiye belirli ve gizli bir nedenle çekici gelebilir veya nostalji duygularına ilham verebilir. Tasarımcılar, üreticiler ve müşteriler, retro mobilyalar hakkında konuştuklarında genellikle yıllar önce popüler olan stillere saygı gösteren bir mobilya tarzına atıfta bulunurlar.
Retro stil mobilyalar aslında 1950'ler, 1960'lar, 1970'lerde revaçta olan tasarımlardı. Son zamanlarda ise bu listeye 1980’leri de ekleyebiliriz. Dediğimiz gibi retro mobilyalar eski olmak zorunda değil, bu stili yansıtan birçok yeni tasarım bulunmaktadır.
Yıllar Boyunca Mobilya Stilleri:
1950'lerde Retro
1950'ler, günümüzdeki çoğu retro mobilyanın ilham başlangıcı olarak kabul edilen ilk on yıldır. Bu on yılın mobilyaları modern tasarım akımından oldukça etkilendi. Modern mobilyaya geçiş, tarzlarda da bir değişiklik yarattı.
Parçalar, daha güncel bir profille çok daha şık ve daha zarif hale geldi. Mobilyada tasarım ve stil değişikliğinin yanı sıra döşemeler ve desenler de daha modern hale geldi. Kumaş ve duvar kağıtları cesur grafikler ve parlak desenlerle öne çıktı.
Son olarak, kompozit lamine bir malzeme olan formika kaplı masalar ve krom bar tabureleri dahil olmak üzere mobilyalar için yeni malzemeler kullanılmaya başlandı.
1960'larda Retro
1960'ların hippi ekolleri mobilyalara da alışılmadık bir tarz getirdi. Ana tasarım akımı parlak, çarpıcı desenler ve cesur renk patlamalarından oluşuyordu. 1950'lerin şık ve rahat stili hala popülerdi, ancak tek parça kalıplı veya yüksek sandalyeler gibi yenilikler dönem modasına uygun mobilyalara taze bir dokunuş oldu.
1970'lerde Retro
1970'lerde şık mobilyalardan büyük ve geniş mobilyalara bir geçiş yaşandı. Günlük, ince profilli stiller, daha büyük, daha hacimli ve kalın bir mobilya tarzına dönüştü.
Ek olarak, renk paletine bu on yılda oldukça popüler hale gelen toprak tonları hâkim oldu. Su ve orman yeşilleri, altın sarılar, turuncular ve toprak kahverengileri, mobilyaların renk paletlerinde ve bunlara eşlik eden dekorlarda öne çıkan tonlar oldu.
1980'lerde Retro
1980'lere gelince art deco akımı dekorasyon tarzını büyük ölçüde etkiledi. Ülkelere özgü yerel stiller de yaygındı. Amerika’da güneybatıyı anımsatan renkler olan deniz mavisi ve leylak rengi öne çıktı.
Geometrikten çiçeklere kadar değişen desenleri içeren tasarım şemaları oldukça zengindi. Büfeler ve şifonyerler aynalı mobilyalar ve genel olarak ayna kullanımı da 1980'lerin mobilyalarının tekrarlayan bir özelliğiydi.
Retro Tarzı Neden Bu Kadar Popüler?
Nostalji hissi, tasarımların nasıl algılandığını etkileyen önemli bir etkendir. Bilişsel teorisyenlere göre duygular, insan davranışları üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir. Olumlu duygular uyandıran nesneler bireylerin ilgisini çeker ve buna paralel olarak olumsuz duygular uyandıran şeylerden uzaklaşırlar.
Tasarımda duygusal yatırım, tüketicileri satın almaya, yatırımcıları yatırım yapmaya, izleyicileri izlemeye, okumaya veya katılmaya devam etmeye motive eden kritik bir etkendir.
Nostalji duygusu, diğer olumlu duygular gibi ürünler veya markalar gibi belirli uyaranlarla harekete geçirildiğinde, insanları ona yaklaşmaya yani satın almaya veya etkileşime girmeye teşvik eder.
Retro tasarımlar, hem stile zaten aşina olanlar hem de bu tasarımları ilk kez deneyimleyenler arasında popüler konumda. Ürünlerdeki retro izleri, tüketiciyle anında etkileşim kurmayı kolaylaştırır; tasarımların tanınabilir olmasını ve uzun süre hatırlanmasını sağlar.
Retro Stilin Vintage ve Antika Kavramları ile İlişkisi
Retro mobilyalar eski olarak kabul edilebilir, ancak antika değillerdir. Bir parçanın antika olarak sınıflandırılması için 100 yıllık veya daha eski olması gerekir. Vintage mobilyalar ise, 100 yaşın altındadır ve 20. yüzyılda yapılan mobilyalara atıfta bulunur.
Eski eşyalar satan yerlerde bulabileceğiniz retro mobilyaların güzelliği ise hepsinin eşsiz ve özgün olmasıdır.
Retro tarzı dekorasyon genellikle parlak renkler, çılgın tasarımlar ve yetenekleri vurgulayan eğlenceli ve canlı bir his vermek üzerine kuruludur. Bu tarzın özünü daha iyi anlamak için ayrıntılara dikkat etmek gerekir.
Retro tarzı bu kadar cesur bir yaklaşım gerektirdiğinden, uygulamak için de belirli bir karakter gerektirir. Retro ev dekorasyonunda sıradan ve çok uyumlu bir bütün aranmaz. Aksine biraz karmaşık, uyumsuz ve dikkat çekici olmalıdır.
Bu yazımızda retro nedir sorusunun yanıtını verip retro tasarımın tarihi ve yıllar boyunca geçirdiği değişimi inceledik ve evlerinizde nasıl uygulayabileceğinize değindik. Daha fazla dekorasyon önerisi ve faydalı bilgi için diğer Doğtaş blog içeriklerine göz atabilirsiniz.