Ayna yapımı, insanoğlunun yansımalara karşı olan, yüzyıllardır süregelen tutkusunun biçim bulmuş bir halidir demek yanlış olmaz.
Yunan mitlerinin en öne çıkan figürlerinden Narcissus’un su üzerindeki kendi yansımasına deyim yerindeyse aşık olmasından yada büyülenmesinden tutun, peri masallarında aynalara sihirli güçler atfedilmesine kadar pek çok noktada bu tutkuyu gözlemleyebilmek mümkün.
Aynalar, su üzerindeki yansımalardan metal yüzeylere, metal yüzeylerden cam yüzeylere evrimleşerek, hemen herkesin evinde bulunan, olmazsa olmaz parçalara dönüşmüştür. Peki, ayna yapımı nasıl oluyor?
Modern mobilyaların adresi Doğtaş olarak bu içeriğimizde ayna yapımı hakkında tüm merak edilenleri ele alıyor, birbirinden estetik ayna modelleri ile sizlere ilham veriyoruz. Gelin, öncelikle ayna tarihine kısa bir yolculuk yapalım.
Ayna Yapımı Tarihte Nasıl Gelişti?
Her gün belki de milyonlarca insan aynayada yansımasını seyrediyor ancak pek azı durup aynanın tarihi üzerine düşünüyor. Aynalar hep günümüzdeki gibi miydi? Elbette hayır, aynalar da diğer tüm aletler ve araçlar gibi, bir gelişim süreci izleyerek günümüzdeki halini almıştır.
İnsanlar, yaklaşık M.Ö. 600 yılı civarında, oldukça basit aynalar yapmaya başladıklarında obsidyeni cilalayarak yansıtıcı bir yüzey elde ediyorlardı. Zaman içinde bu basit aynalar yerini bakırdan, gümüşten, altından ve hatta kurşundan yapılan daha gelişmiş aynalara bıraktı.
Ancak bu aynalar, kullanılan malzemelerin ağırlığının fazla olması nedeniyle, çağımızın standartlarına kıyasla bir hayli ufaktı. Boyut olarak, çapları 20 cm’den fazla değildi.
Bir istisna: Pharos, İskenderiye Fenerinde kullanılan büyük metal ayna bir istisnaydı. Bu ayna gün içerisinde güneş ışığını, geceleri ise ateş ışığını yansıtmak için kullanılıyordu.
Çağımızın aynalarının günümüzdeki halini alması ancak geç Orta Çağ’a dayanıyor. O zaman bile ayna yapımı zahmetli ve yüksek maliyetliydi.
Bu zaman diliminde ayna yapımı hakkındaki sorunlardan biri, cam yapımında kullanılan kumun fazla miktarda saf olmayan madde içermesiydi. Bu maddeler eğri ve dalgalı bir görüntüye neden olmaktaydı. Ek olarak, arka kaplama için dökülen eriyik metalin ısısı aynayı çatlatıyordu.
Modern aynaların tarih sahnesine ilk çıkışı ise Rönesans’ta Floransalıların, düşük sıcaklıkta kurşun kaplama yapabilmek için gereken işlemi icat etmesiyle gerçekleşmiştir. Bu sayede aynalar, sanatçıların kullanabileceği berraklığa ulaşmıştır.
Örnek verecek olursak; mimar Filippo Brunelleschi, alan derinliği illüzyonu verebilmek için ayna ile doğrusal perspektif oluşturmuştur.
Belirtilen dönemde, yalnızca varlıklı insanların aynalara mali gücü yetiyordu. Peki, ayna yapımı ve gelişimi sadece sanatçıların işine mi yaradı? Bilim adamları ve matematikçiler de aynanın işlevinin potansiyel gücünün farkına varmış ve 1721’de ilk aynalı teleskop icat edilmiştir.
Modern ayna için kullanılan gümüş astar tekniği ise 1835’te Alman bir kimyager tarafından geliştirilmiştir.
Günümüzde Ayna Yapımı
1. Cam tabaka düz bir taşıma düzeneğine yerleştirilir. Daha sonra temizleme işlemi için su ve bir tür topraktan elde edilmiş madde olan seryum oksit ile basınç uygulanır.
2. Yaklaşık 1 dakika boyunca, dönen fırçalar ile temizleme işlemi yapılır. Mineralsiz, sıcak su ile cam durulanır.
3. Camın arkasına sulandırılmış kalay çözeltisi püskürtülerek normalde cama yapışmayan gümüşün yapışması sağlanmış olur.
4. Sıvı halde bulunan gümüş, püskürtme yöntemi ile ince ve eşit şekilde dağılmış bir tabaka halinde uygulanır. Gümüş etkileşime girerek saniyeler içinde katılaşmaya başlar.
5. Fazla gümüş, suyla temizlenir ve daha sonra gümüş sırı muhafaza etmek için 2 kat boya atılır.
6. Muhafaza işlemini güçlendirmek için 1 kat bakır püskürtülür ve bu sayede ince bir kaplama oluşturulur. Fazla bakır püskürtücüler yardımıyla temizlenir.
7. Daha sonra 71 °C fırında kurutularak ayna yüzeyindeki nem buharlaştırılır.
8. Fırından çıkarıldıktan sonra erde kaplayıcı denen boya, bir makine yardımıyla püskürtülür.
9. 98 °C fırında kurutma işlemi tekrar gerçekleştirilir. Fırından çıktıktan sonra ikinci kat boya atılarak 118 °C fırında kurutulur.
10. Ayna, iki kat asit ile yıkanır ve sonrasında hava kabarcığı kalmışsa o kısımlar kesilerek atılır. Son olarak isteğe göre kesimi yapılır.
Yaşam Alanlarını Güzelleştirecek Ayna Önerileri
Ayna yapımından ve ayna tarihinden söz ettiğimize göre artık evinize tarz katacak ayna modellerine geçebiliriz.
Modern Kesim Aynalar ile Tarzı Yakalayın
Aynalar, sadece oval ayna veya dikdörtgen ayna kesiminde olmak zorunda değil. Özel kesim aynalar kullanarak oldukça fütürist bir dekor yaratmak mümkün.
Farklı boyutlarda, özel kesim aynaları dilerseniz dresuar veya konsolların üzerinde kullanarak salon dekorasyonuna, dilerseniz de şifonyer üzerinde kullanarak yatak odası dekoruna stil kazandırabilirsiniz. Duvara asılan aynaların kullanımı alanı bir hayli geniş ve hayal gücünüze kalmıştır.
Minimalist, Yuvarlak Ayna Kullanın
Minimalizm akımı son yıllarda dekorasyon trendlerine damgasını vurmaya devam ediyor. Yuvarlak ayna modelleri minimalist ev dekorasyonları için birebir seçim, bizden söylemesi.
Farklı Boyutlarda Konsol Aynaları Bir Arada
Aynaları dekorasyonun gözde parçalarından biri haline getirmek isteyenler için önerimiz, farklı boyutlarda aynaları bir arada kullanarak şık bir görüntü elde etmek. Salonlara ve yemek odalarına tarz katan konsolların üzeri, bu kullanım için oldukça idealdir.
Alışılmışın Dışında
Özel kesim aynalardan söz ettik ancak özgün ve daha da ilgi çekici bir dizayn arıyorsanız, Doğtaş Valentin ayna gibi farklı bir ayna tercih edebilirsiniz. Böylelikle alışılmışın dışında modern bir estetik yakalamış olursunuz.
Elmas Şeklinde Aynalar
En gözde ayna modellerinden bir diğeri de elmas aynalar. Kesimleri elmas şeklinde olan bu aynalar da oldukça çağdaş, elegan ve dekorasyona bir artı katacak nitelikte.
Dekoratif Çerçeveli Aynalar
Konu aynalar olunca kendin yap projeleri ve yaratıcılık da öne çıkıyor. Farklı ayna çerçeveleri fikirleri ile ayna çerçevelerinizi süsleyebilir veya hazır dekoratif çerçeveli aynalar edinebilirsiniz.
Ahşap Ayna ile Natürel Görünüm
Ahşap ayna modelleri, natürel ve doğal tonları yansıtarak yumuşak bir geçiş sağladığı için sık tercih ediliyor. Ahşap aynalar, minimalist dekorasyondan, vintage dekorasyona veya art deco tasarıma kadar pek çok akıma uydurulabilir.
Ahşap ayna seviyorsanız, art deco dekorasyona bayılacaksınız. Neden mi? Öğrenmek için Sıradışı Çizgileriyle Evlerde Art Deco Tasarım & Dekorasyon başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
-Ayna yapımı, ayna tarihi ve ilham verici ayna modellerini sizin için aktardık. Umuyoruz ki aynalar hakkında ilham almışsınızdır. Daha fazla dekorasyon ve bilgilendirici içerik için Doğtaş blog sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.