Evde çerçeve yapımı, evine yeni dokunuşlarda bulunmak isteyen ve yenilikten vazgeçmeyen kişilerin en çok ilgilendiği DIY projelerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Sizler de özgün ürünler yaratmaktan zevk alıyorsanız yalnızca birkaç denemenin ardından çerçeve yapımı konusunda tecrübeli hale gelebilir, hazırladığınız çerçeveler ile evlerinizde yepyeni bir ambiyans yaratabilirsiniz.
Resim ya da fotoğraf çerçeveleri, içerisinde bulunan çalışmaların daha güvenli bir şekilde muhafaza edilmesini sağlayan ve mekanların çeşitli bölümlerinde sergilenebilen estetik aksesuarlardır.
Geleneksel ve klasik görünümünün yanı sıra günümüzde modern bir imza da taşıyan fotoğraf çerçeveleri, aslında çok uzun yıllardan beri çeşitli amaçlarla kullanılmakta ve hayatımızda varlıklarını sürdürmektedir.
Beğenilerinize uygun ve evinizin şıklığını tamamlayacak çerçevelere sahip olmak için evde çerçeve yapımı konusunda ustalaşabilir, her ayrıntısında sizi yansıtacak fotoğraf çerçeveleri ortaya koyabilirsiniz.
Evlerinizdeki tarzın ve uyumun adresi Doğtaş markası olarak bugünkü yazımızda sizler için çerçeve tarihini ve çerçeve stillerini sıralıyor; evde çerçeve yapımına değiniyoruz.
Tarihte Çerçeve Yapımı
Evlerde konsolların üzerini, vitrinleri ve duvarları süsleyen fotoğraf çerçeveleri, aslında çok uzun bir tarihe sahip. Peki en eski resim çerçeveleri nasıldı? Bir sanat eseri olarak görülen çerçeveler nasıl yapılıyordu?
Tarihte çerçeve kullanımının en eski işaretlerinden biri Antik Mısır’da fayyum mumya portrelerinin muhafaza edilmesi için yapılan ürünlerdir. Alçı kullanılarak yapılan bu çerçevelerin içine yerleştirilen portreler, üst sınıf mumyaların üzerine yerleştirilmekte ve mumyalar bu şekilde gömülmekteydi.
İlerleyen dönemde ise Avrupa’da gelişen resim sanatı ile birlikte, bugün hemen herkesin tanıyıp bildiği oymalı ve ahşap klasik resim çerçeveleri ortaya çıktı. Milattan sonra 14. yüzyılın ortalarında yalnıza kiliseye özel olan bu çerçeveler, İtalya’da gerçekleşen Rönesans akımı ile birlikte soylu kesimin de evlerine girmiş oldu.
Zamanla sanatın farklı kimliklere bürünmesiyle çerçeve yapımında da değişiklikler meydana geldi. Klasik çerçeve modelleri, yerini yaldızlı ve gümüş ayrıntılar taşıyan çerçeve modellerine bıraktı. Bununla birlikte çerçeve yapımı bir sanat olmaktan çıkarak dönemin başarılı mobilya ustaları tarafından üretilir hale geldi.
Modernizmin etkinlik alanını her geçen gün daha da genişletmesi, iç dekorasyona da yansıdı. Böylece 1800’lü yıllardan itibaren minimal çizgilere sahip ve modern çerçeveler üretilir hale geldi. Bunun en temel sebebi ise klasik çerçevelerde yer alan oymaların çok ince işçilik gerektirmesi ve yapımının daha maliyetli olması idi..
Rönesans döneminde soyluların portrelerini çevreleyen resim çerçeveleri, 1900’lü yıllara gelindiğinde sanatsal çalışmaları muhafaza etmek üzere kullanılmaya başlamıştır.
Günümüzde ise çerçevelerin işlevi, bir mekanın dekorasyonunu tamamlamaya hatta ona anlam katmaya doğru evrildi. Öyle ki bugün ev dekorasyonunda önemli bir role sahip olan çerçeveler, fotoğraflarınızı sergilemenin yanı sıra içi boş olarak da değerlendirilerek ortama modern bir hava katmaya yardımcı oluyor.
Ortaya çıktığı ilk dönemde sadece sanatçılar tarafından tasarlanan, sonraki süreçte ise mobilyacıların ustalık eserine dönüşen ahşap çerçeveler, bugün evlerde de özgün bir şekilde ve incelikle yapılıyor.
10 Adımda Evde Çerçeve Yapımı
Geçmiş yıllarda bir dönem sanatçılar sonra da mobilya ustaları tarafından üretilen çerçevelerin günümüzde hemen herkes tarafından yapılabilir olduğunu söylemek mümkün. Eğer siz de kedin yap projeleri ile ilgileniyorsanız birkaç pratiğin ardından evde çerçeve yapımı konusunda ustalaşabilirsiniz.
İşte 10 adımda evde ahşap çerçeve yapımı!
- Yapılmak istenen çerçevenin boyutlarına karar verilir ve bu ölçülere uygun bir ahşap bulunur.
- Hem ahşabın yüzeyini pürüzsüz hale getirmek hem de tüm kenarlarını eşitlemek için kereste üzerinde kesme ve zımparalama işlemleri yapılır.
- Elde edilen parçalar yapıştırılırken sorun yaşamamak adına ahşapların kenarları açılı olarak kesilir. Kesim sırasında ahşaplar 2’li gruplandırılarak aynı gruptaki ahşapların eşit kalınlıkta ve uzunlukta olmasına dikkat edilir.
- Ahşaplar bir tutkal ya da çivi yardımıyla dikkatli bir biçimde sabitlenir. Sağlamlığını korumak adına önce tutkal, ardından çivi de kullanılabilir.
- Eğer tutkal kullanıldıysa kuruması için 24 saat boyunca bekletilir.
- Kalan son pürüzler ince bir zımpara yardımıyla el ile zımparalanır.
- Çerçevenin etrafı, elde edilmek istenen görünüme göre 1-3 kat arası cilalanır.
- Ahşabın dokusunu korumak için istenilen görünüme göre üzerine ahşap koruyucu vernik sürülür.
- Çerçeve, isteğe bağlı olarak boyanır.
- Son olarak arkasına bir düz bir zemin asılır ve içerisine istenilen resim yerleştirilir.
Evinize Tarz Katacak Çerçeve Fikirleri
1. Doğal ve Estetik: Ahşap Çerçeveler
Doğal bir görünüme sahip olan ahşap çerçeveler, farklı renklerde üretilebildiği için farklı dekorasyon tarzları ile mükemmel bir bütünlük oluşturmaktadır.
Her zaman trend olan ve bulundukları mekana sıcaklık katan ahşap çerçeveleri duvar dekorasyonunda kullanabileceğiniz gibi konsolların üzerine yerleştirebilir, böylece anılarınızı her daim görünür kılabilirsiniz.
Art deco dekorasyon, ahşap çerçeve sevenlerin bayılacağı dekorasyon çeşitleri arasında yer alıyor. Bu tarzı daha yakından tanımak için Sıradışı Çizgileriyle Evlerde Art Deco Tasarım & Dekorasyon başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
2. Zarif ve Nostaljik: Pirinç Çerçeveler
Aslında bakır ve çinko alaşımı olan pirinç, Romalılar döneminden itibaren hayata dahil edilmiş ve pek çok alanda kullanılmıştır. Yakın geçmişte ev dekorasyonunda da izlerine rastlanılan pirinç aynı zamanda çerçeve yapımında da yararlanılan bir malzeme olarak ön plana çıkmıştır.
Adeta zerafetin simgesi olan pirinç çerçeveler, özellikle retro ve parizyen stile göre dekore edilen evlerin en şık tamamlayıcıları arasında yer almaktadır.
Bu noktada gold rengi ile göz dolduran bir güzelliğe sahip olan Doğtaş Valentin Çerçevenin evinize zarif ve nostaljik bir hava katacağının da altını çizelim.
3. Klasik ve Şık: Antika Çerçeveler
Eğer ev dekorasyonunda klasik bir tarz arıyorsanız Rönesans döneminden itibaren popülaritesini hemen her dönem koruyan klasik stile sahip ya da oymalı çerçeveleri tercih edebilirsiniz.
Genellikle klasik ayrıntılar taşıyan antika çerçeveler, modern ev dekorasyonlarında da tercih edilerek birbirini tamamlayan eşsiz bir stil ortaya koymakta ve birbirine güç katmaktadır.
4. Modern ve Trend: Masaüstü Çerçeveler
Masaüstü çerçeveler, özellikle konsol ve vitrinlerin üzerine yerleştirilen en şık aksesuarlar arasında yer alan, ev dekorasyonunda önemli role sahip parçalardan biridir.
Ev dekorasyonunda önemli bir vurgu öğesi olarak değerlendirilen masaüstü çerçeveler, ahşap ve cam gibi farklı materyallerle üretilebilmesinin yanı sıra klasik ya da modern çizgiler taşıyan alternatiflere de sahiptir.
Alışılmışın dışında tasarımı ile göz dolduran Doğtaş Matilda Çerçeve, bu anlamda dekorasyon stilinizin en şık tamamlayıcısı olabilir.
5. Minimal ve modern: Cam Çerçeveler
Şeffaf veya renkli cam materyal ile üretilen ve yapımı büyük ustalık gerektiren cam çerçeveler de popülerliğini her daim koruyan ve minimal tasarımı ile göz dolduran çerçeve modelleri arasında sayılabilir.
Bulundukları mekana ayrı bir hava katan cam çerçeveler, genellikle daha sade bir dekorasyonun hakim olduğu evlerde tercih edilmektedir.
Son olarak evlerinize ayrı bir hava katacak en şık çerçeve modelleri için Doğtaş’ın aksesuar çeşitlerine göz atmayı ve Doğtaş Blog’u ziyaret etmeyi unutmayın!