15 Adımda Ev Temizliği Nasıl Yapılır?

15 Adımda Ev Temizliği Nasıl Yapılır?

Ev temizliği nasıl yapılır sorusu, yaşam alanlarında maksimum hijyen elde etmek isteyen kişiler için kapsamlı olarak ele alınması gereken soruların başında geliyor.

Evinizde rutin olarak yaptığınız temizliklerde zamandan tasarruf etmeye odaklanıyor olsanız da özellikle mevsim geçişlerinde, bayramlarda ya da özel birini ağırlayacağınız zamanlarda temizlik yaparken evin her köşesinin pırıl pırıl olması için çabalarsınız.

Öte yandan yeni bir eve taşınacağınız zaman yerleşmeden önce evin içerisini temizlemek istemeniz son derece doğaldır. Evin a’dan z’ye tüm alanlarının tertemiz olması, hiç kuşkusuz yalnızca düzenli ve kusursuz bir görünüm için değil evde yaşayanların sağlığı için de kritik öneme sahiptir.

İçeriğimizde bayram temizliği, yaz temizliği ya da kış temizliği gibi kapsamlı bir temizlik yapmak isteyenlerin hayatını kolaylaştıracak ipuçlarına yer veriyoruz. İşte tertemiz bir eve sahip olmak için uygulamanız gereken adımlar!

Dip Köşe Ev Temizliği Nasıl Yapılır?

ev temizliği sırasında eşyaları toplayan kadın

Zannediyoruz ki hemen herkes her köşesi ışıldayan, mis gibi kokan, derli toplu bir evde yaşamak ister. Elbette böyle bir eve sahip olmak için temizlik kurallarına dikkat etmeniz ve evinizi düzenli aralıklarla temizlemeniz gerekiyor.

Eğer evinizin tamamını kapsayacak büyük bir ev temizliğine girişmek istiyor fakat daha az yorulmak adına planlamanızı nasıl yapacağınız konusunda endişe duyuyorsanız şu anda doğru yerdesiniz. Yazımızın devamında, evinizi istediğiniz gibi tertemiz yapacak sihirli önerileri bulacaksınız.

1. Adım: Ev Temizliği için Plan Yapın

ev temizliği malzemeleri

Kapsamlı bir temizliğe girişmiş olsanız da kendinizi çok fazla yormamak ve zamanınızı daha verimli kullanmak adına bazı konulara dikkat etmeniz gerekiyor. Bu doğrultuda ev temizliği nasıl yapılır sorusunu yanıtlarken ilk adımınız planlama yapmak olmalı.

Örnek verecek olursak, eğer evin tüm odalarını aynı anda temizlemeye kalkışırsanız zamanınızı etkili değil aksine oldukça verimsiz kullanmış olursunuz.

Üstelik odalar arasında sürekli olarak geçiş yapmaya çalışmak kısa süre içerisinde yorulmanıza neden olacaktır.

Bu nedenle, temizliğe başlamadan önce detaylı bir plan oluşturmalı; hem odaların içerisini hem de eşyaları sırayla temizlemelisiniz.

Böylelikle hem temizlik süresini kısalttığınızı hem de temizliğin sizi düşündüğünüz kadar yormadığını fark edeceksiniz.

2. Adım: Doğru Temizlik Ürünlerini Tercih Edin

ev temizliği nasıl yapılır sorusuna yanıt niteliğinde temizlik malzemeleri

Evinizdeki tüm odaları ve eşyaları temizlemek istiyorsanız doğru temizlik malzemelerini tercih etmek temizlik sürecinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Bu doğrultuda ihtiyaç duyacağınız tüm malzemelerin elinizin altında olması gerektiğini de hatırlatalım.

Ev temizliği yaparken kullanmanız gereken koruyucu malzemeleri ve temizlik ürünlerini ise aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Temizlik önlüğü ya da tulumu
  • Temizlik eldiveni
  • Temizlik kovası
  • Temizlik süpürgesi ya da fırçası
  • Elektrik süpürgesi
  • Toz bezi
  • Mikrofiber temizlik bezi
  • Cam temizleyici
  • Cam silme suyu
  • Çamaşır suyu
  • Yüzey temizleyici
  • Leke çıkarıcı ve deterjan
  • Zemin temizleyici
  • Ahşap cilası
  • Yağ sökücü
  • Küf temizleyici

masanın üzerinde duran temizlik malzemeleri

Sözünü etmiş olduğumuz malzemelerin türü ve miktarı, temizlik yapacağınız alanın özelliklerine göre farklılık gösterebilir.

Buna ek olarak, tüm bu malzemeleri kullanırken dikkatli olmanız ve malzeme seçimi yaparken mobilyalarınızın özelliklerini göz önünde bulundurmanız gerektiğini hatırlatalım.

Örneğin, cam malzemelerin kullanıldığı eşyalarınızın temizliğini yaparken cam silme suyu, ahşap mobilyalarınızın temizliği sırasında ise ahşap temizliğine uygun malzemeler kullanmalısınız.

3. Adım: Pencereleri Açın

sonuna kadar açılmış pencereler

Çoğu zaman unutulsa ya da havaların soğuk olması nedeniyle ihmal edilse de ev temizliğinin en önemli aşamalarından bir tanesi aslında evin hava almasını sağlamaktır.

Bu doğrultuda yaşam alanlarınızı temizlerken üçüncü adımınızda evinizdeki tüm pencereleri açarak içeriye tertemiz havanın dolmasına yardımcı olmalısınız.

Böylece hem içerideki havanın tazelenmesini hem de evinizin içeride hapsolan kötü kokulardan arınmasını sağlamış olacaksınız.

4. Adım: Perdeleri Yıkayın

yatak odası

Perde temizliği, evinizin gerçekten temizlenmiş olması için atlanmaması gereken bir başka adımı oluşturuyor.

Bu nedenle camlarınızı silmeden önce evdeki tüm perdeleri yıkamanızda fayda var. Bu adımda perdelerin dokusuna ve rengine zarar vermeyecek deterjanları tercih etmenizi tavsiye ederiz.

Temizledikten sonra üzerine yapışan tozun ve isin silindiğini ve perdelerinizin yepyeni bir görünüm kazandığını fark edeceksiniz.

5. Adım: Pencereleri Silin

camları silen kadın

Özellikle yaz aylarında güneşin cama vurması ile birlikte, uzun zamandır dokunulmamış kirler de günyüzüne çıkar.

Bu nedenle cam temizliği, ev temizliğinde kesinlikle es geçilmemesi gereken adımlardan bir tanesidir.

Öte yandan zorlayıcı görünse de cam temizliği, bazı püf noktalara önem verildiği takdirde oldukça pratik bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Mikrofiber cam bezi ve cam silme suyu ile evinizin tüm camlarını pırıl pırıl yapabilirsiniz. Temizlikte doğal malzemeleri kullanmayı tercih ediyorsanız ise deterjan yerine sirke de kullanabilirsiniz.

Cam temizliğinin oldukça dikkatli davranılması gereken bir temizlik aşaması olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Ortaya çıkabilecek tehlikeli durumlara karşı kendinizi korumak adına camı ellerinizle değil bir cam silme aparatı yardımı ile de temizleyebilirsiniz.

6. Adım: Avizeleri Silin

yemek odasında duran modern avizeler

Evin bir bölümünü ya da bir eşyasını temizlerken havaya dağılan tozların diğer eşyaların üzerine yapışmasını engellemek adına, ev temizliğini tavandan zemine doğru olacak şekilde yapmak işinizi önemli ölçüde kolaylaştıracaktır.

Bu nedenle camlarınızı sildikten sonra avizelerin temizliğine başlayabilirsiniz.

Avizelerinizi silerken de temizlik işlemini yukarıdan aşağıya doğru yapmalı, silme işleminin ardından avizeleri temiz bir bez yardımıyla kurulamayı unutmamalısınız.

7. Adım: Duvarları Temizleyin

süngerle duvarları silen kadın

Çocuklu ailelerin önemli bir kısmı, evin duvarlarını süsleyen lekelerden, boya ve parmak izlerinden nasıl kurtulacaklarını kara kara düşünürler.

Öte yandan mutfak duvarları da üzerinde en çok yağ; kir ve yemek kalıntısının bulunduğu yerlerden biri olarak kapsamlı ev temizliğinde mutlaka temizlenmesi gereken yerlerdendir.

Eğer duvarların da kirli olduğunu düşünüyorsanız nemli bir bezin üzerine bir miktar karbonat dökerek duvarlarınızdaki lekeleri kolaylıkla silebilirsiniz.

8. Adım: Koltukların Üzerini Silin

bazası açık koltuk

Bildiğiniz gibi koltuk takımları, salon ve oturma odalarının vazgeçilmez mobilyaları arasında yer alır. Evin çok kullanılan eşyalarından biri olan koltukların temizlenmesi, detaylı ev temizliğinin en önemli adımlarından birini oluşturur.

Koltuklarınızda kullanılan kumaş çeşidini göz önünde bulundurarak onlaıı uygun bir deterjan ile temizleyebilirsiniz.

Koltuklarınızı tertemiz yapacak ipuçları için Koltuk Nasıl Silinir? başlıklı yazımızı incelemenizi öneririz.

9. Adım: Halıları Yıkayın

halı temizliği

Daha önce de sözünü etmiş olduğumuz gibi ev temizliği tavandan zemine doğru yapılmalıdır.

Bu nedenle şimdiki adımda yapmanız gereken halılarınızın temizliğini sağlamak olmalıdır. Halılar gün içerisinde sürekli kullanılan dolayısıyla da temizliğe en çok ihtiyaç duyan ev eşyaları arasında yer almaktadır.

Öte yandan, kullanma talimatında yer alan bilgilere uygun olarak temizlenmediği takdirde halıların dokusunda bozulmalar meydana gelebilir.

Bu durumu önlemek adına halı temizliğini en doğru şekliyle yapmanıza yardımcı olacak önerileri Halı Nasıl Silinir? İpuçlarıyla Halı Temizliği başlıklı yazımızı inceleyerek öğrenebilirsiniz.

10. Adım: Mobilyaların Tozunu Alın

mobilyaların tozunu alan çocuk

Ev temizliği nasıl yapılır sorusuna verdiğimiz yanıtın son aşamalarına yaklaşırken bu adımda, hem temizlik esnasında hem de temizlik yapmadan önce mobilyaların üzerinde biriken tozları temizlemeniz gerekir.

Tıpkı evin diğer bölümlerini temizlerken olduğu gibi toz alırken de tavandan zemine doğru kuralını atlamamanızı tavsiye ederiz.

Örneğin kitaplığınızın raflarını temizlerken en alt raftan başlamak yerine üst bölümdeki raftan başlarsanız toz alma işi çok daha kısa sürecek ve kitaplığınız pırıl pırıl olacaktır.

Ek olarak ev dekorasyonunda ufak bir değişiklik yaparak güzel bir okuma köşesi oluşturmaya ne dersiniz? Eğer yanıtınız “evet” ise Kitap Kurtları İçin Kitaplık Düzenleme Önerileri başlıklı yazımızdan ilham alabilir, kitap seçiminizi de Doğtaş’ın şık ve işlevsel kitaplıkları arasından yapabilirsiniz.

11. Adım: Yatakların Çarşaflarını Değiştirin

yatak odası takımı

Evin tüm alanlarını temizlerken kirli çarşafları unutmak olmaz. Bu nedenle mobilyaların tozunu aldıktan sonra evdeki tüm yatakların çarşaflarını temizleri ile değiştirmelisiniz.

Eğer gerekli olduğunu düşünüyorsanız yeni ve mis kokulu çarşafları sermeden önce yatak temizliği de yapabilirsiniz. Yatak temizliğini nasıl yapacağınızı öğrenmek için 6 Adımda Yatak Temizliği Nasıl Yapılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz

12. Adım: Dolapları Düzenleyin

açık sistem dolapları düzenleyen kadın

Çarşafları değiştirdikten sonraki adımda hem salon ya da yemek odalarındaki vitrinleri hem de yatak odanızdaki dolapların içini ve çekmeceleri düzenleyebilirsiniz. Bu adımda dolapların içlerininin de tozunu almayı unutmamanız gerektiğini hatırlatırız.

13. Adım: Banyo Temizliğini Yapın

banyo temizliği yapan kadın

Evin en çok kullanılan bölümlerinden biri olması nedeniyle banyo temizliği, bu kadar geniş kapsamlı bir ev temizliği yaparken hiç kuşkusuz kesinlikle unutulmaması gereken bir alan.

Bu nedenle banyo temizliği yaparken banyonun tüm bölümlerini detaylı biçimde ve özenle temizlemelisiniz.

Banyo temizliğinde dikkat edilmesi gereken en önemli kısımları aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:

  • Klozet
  • Lavabolar
  • Duşakabin içi ve dışı
  • Banyo dolapları
  • Banyo aynası
  • Banyo zemini

14. Adım: Yerleri Süpürün ve Silin

yerleri süpüren kadın

Eğer evin diğer bölümlerini detaylı bir biçimde temizlediyseniz sıra geldi süpürme ve silme aşamasına. Evin içerisinde temizlik yaptığınız tüm alanları süpürerek temizlik esnasında zemine yapışan tozları yok edebilirsiniz. İyice süpürdüğünüzden emin olduktan sonra köşelerden başlayarak yerleri silebilirsiniz.

15. Adım: Mobilyalarınızı ve Aksesuarlarınızı Yerleştirin

oturma grubu

Ev temizliği nasıl yapılır sorusunun en güzel aşamasına geldik. Artık evinizi dip köşe temizlediğinize göre sıra geldi eşyaları yerleştirmeye… Mobilyalarınızı eskisi gibi yerleştirebileceğiniz gibi farklılık arıyorsanız ev dekorasyonunda birkaç küçük değişiklik yapabilirsiniz.

Eğer eviniz için yeni mobilyalar arıyorsanız evlerde tarz ve uyumun adresi Doğtaş’ın birbirinden şık ve kullanışlı mobilya çeşitlerine göz atmadan karar vermemenizi tavsiye ederiz.

Öte yandan evinizin atmosferini anında değiştirecek en güzel dekorasyon önerileri için Doğtaş Blog’u ziyaret edebilirsiniz.

Yayınlanma Tarihi: 27 Ocak 2022 Perşembe